Bogense Friluftsområde
Nordfyns Kommune ønskede at udvikle et bynært friluftsområde ved Bogense, der kunne fungere som attraktiv ramme for de 10-15 åriges hverdagsfriluftsliv. Friluftsområdet skulle medvirke til at flere børn og unge brugte naturen som ramme for gode oplevelse, der styrker sundhed, trivsel og sociale fællesskaber med venner og familier.
Formålet med projektet er således er at projektet kan medvirke til at flere børn og unge kommer ud i naturen og oplever den som rammen for gode oplevelser – med venner og/ eller familie. Det er også en ambition at projektet kan medvirke til øget sundhed og trivsel. Både som ramme for fysisk aktivitet, men også som kilde til psykisk og mentalt velvære. Herunder medvirke til at nye venskaber kan opstå igennem de fælles aktiviteter/ oplevelser.
Spektrum Arkitekter har gennemført en inddragelsesproces, hvor især to 5. klasser på Bogense Skole har været aktivt involveret i projektet. Vi har bla afholdt to workshops med eleverne og med udgangspunkt i outputtet fra workshops’ene og gennem samtalerne med naturvejlederen og med børnene fra fritidshjemmet, har vi udviklet et robust koncept der forhåbentlig kan indfri mange af ønskerne.
Vi har – ved hjælp af et relativt enkelt greb – skabt en verden, hvor man kan lege og bevæge sig i, hvor man har lyst til at mødes og opholde sig i, hvor man bliver inspireret og man får lyst til at udfolde sig kreativt i naturen.
Denne verden er skabt af naturlige træpæle, der dels danner tipier til ophold og bevægelse, og dels danner flere legeområder og ruter imellem. Tipierne og legeområderne vil føje sig naturligt ind i det eksisterende landskab og skabe en slags land art. Skulpturer, der er i evig forandring og løbende dekoreres/ optimeres og indtages af områdets børn og unge, og dermed opfylder brugernes specifikke ønsker.
Nogle træpæle er organiseret og danner rum, og samler sig til store tipier. I tipier man måske hoppe på trampolin, eller man kan klatre på dem. I tipien kan der laves et bål, og man kan hygge i læ for vind og regn.
Andre pæle optræder ikke som tipier, men som enkeltstående pæle, der ‘vokser’ op af jorden til en vertikal pæleskov. Og imellem dem, kan der spændes reb, hængekøjer eller lignende. Eller de kan placeres tæt sammen, så de danner rum.
På de horisontale/ lave pæle kan man hoppe fra den ene til den anden. Træpælene kan også ligge mere eller mindre væltet henover hinanden, som en kæmpe Mikado, hvor man bevæger sig rundt i. De fleste ligger fast, men andre kan måske etableres som vipper.
Tilsammen kan de vertikale og horisontale pæle danne en tarzanbane, hvor især giftig jord, men også fange og balancelege vil kunne finde sted. Pælene er med til at binde området sammen og skaber en rute/ et forløb igennem området.