Rostadionparken
Team BIG, Spektrum Arkitekter og ARUP tegnede i 2017 et konkurrenceforslag til Danmarks Rostadion. Spektrum Arkitekter var landskabsarkitekt på opgaven stod primært i spidsen for Rostadionparken samt landskabsbearbejdningen rundt om opgavens store og små bygningsværker.
Vores tilgang til opgaven var at betragte hele Bagsværd søområde som en helhed og tilgodese både eliteidrætten og ’breddeidrætten’ i udformningen af helhedsplanen for Bagsværd Sø.
Eliten er langt overvejende roning, kano og kajak. Bredden er roning og kano og kajak, både klubberne i rocentret og klubberne langs Bagsværd Sø og Lyngby Sø. Bredden kan også være løb, orienteringsløb, cykling, fitness og crossfit. Eller mindre sportslige aktiviteter som gåtur, familietur/picnic, naturtur med børn (institutioner eller familier), hundeluftning, lystfiskeri, tur med bådfarten, hvile/nyde udsigt eller aktivitet i området.
Vi ønskede med vores konkurrenceforslag at skabe en rigdom af rekreative muligheder for en lang række brugere – alt sammen i skånsom og respektfuld balance med naturen. Vores ambition var at skabe en helhed rundt om Bagsværd Sø, som indbød til bevægelse, idræt, ophold, events og ’det gode og sunde liv’ for en mangfoldighed af målgrupper.
Vores ambition med rostadionparken var at skabe en sammenhængende oplevelse af parkforløbet og samtidig understøtte liv og aktivitet i området. Som et gennemgående greb foreslog vi at introducere en række ’træfelter’, som kunne binde området sammen i en landskabelig helhed og samtidig inspirere brugerne til leg, bevægelse og træning for både eliten, bredden og de selvorganiserede idrætsudøvere.
Bagsværd Sø er bla. kendetegnet ved sine mange bådbroer, der strækker sig ud i søen samt sine mange træbroer, der i Aldershvile Slotspark krydser de mange drænkanaler. Træbro-motivet tager vi op og genfortolker dem i en ny udgave. Således bliver nye og gamle træbroer et sammenbindende element, der skaber sammenhæng og identitet rundt om søen. Samtidig forstærkes stedets egenart.
Helhedsplanen viser desuden et forløb af stier, opholds- og bevægelsesmuligheder og en landskabsbearbejdning efter udlæg af de nye robaner samt anviser fodaftryk og udformning af fire bygningsværker, nemlig: Et nyt rocenter, et nyt dommertårn i sammenhæng med en multifunktionel tribune, en event-plads med et trail-center og ’aligners hut’. Tilsammen udgør de en mangfoldig familie af arkitektoniske elementer fra landskab til bygning, fra hytte til tribune. De få kirurgiske indgreb forvandler hele søen til ét stort sammenhængende Rostadion. Vi foreslår at forvandle hele stadion til et offentligt landskab – tilgængeligt for naboer og gæster såvel som for sportsfolk og motionister.
Roklubbens tag foldes for at give adgang til tagfladens terrasse. Aligners hut integreres som et pulsslag i promenaden. Trail centeret udformes som et foldet trædæk med faciliteter nedenunder og ovenpå. Dommertårnet udgør et offentligt tilgængeligt udkigstårn som rejser sig fra tribunens skråning.
Til sammen udgør de enkelte elementer et kultur- og naturlandskab, som på engang forvandler hele Bagsværd sø til hele Danmarks Rostadion, som åbner og inviterer borgere og gæster til deltagelse. Danmarks Rostadion vil stå som et eksperiment i fælleskab og synergi, hvor eliten og motionisterne, udøvere og gæster, fagfolk og amatørers sameksistens fører til fremme af kulturliv såvel som naturliv.