Maritimt Center, Frederikssund

Det Maritime Center foreslås disponeret i to bygningskroppe; Et langt bådhus, hvor bådopbevaring, depoter og omklædningsrum finder plads under ét samlende tag og en kortere krum 'hovedbygning' med fælles- og klubfaciliteter. Tilsammen udgør de to bygninger og udearealerne en moderne, rekreativ havnepark, hvor der er plads til fællesskab og aktivitet.

'Forslaget opleves ikke blot helstøbt, men nærmest megastøbt. Det rummer en klarhed og enkelhed, som er alt andet end enkelt at lykkes med. Det er lykkes at få et meget komplekst byggeri og program til at møde stedet i et greb, der lander det hele med en ro og selvfølgelighed, der er forbilledlig. Forslaget skal have stor ros for at lykkes med dette, og det skal samtidig bemærkes, at den foreslåede arkitektur har gjort noget så sjælden som at skabe bred og umiddelbar enighed om at projektet er ’smukt’, på tværs af de mange fagligheder og præferencer der var til stede i bedømmelsen.

Projektet vurderes at være særdeles arkitektonisk helstøbt og vellykket, og holdet skal have stor ros for sit arbejde med bygningernes udtryk og fuldt integrerede løsninger, eksteriørt såvel som interiørt.'

Niels Foged, konkurrencesekretær, på vegne af det samlede bedømmelsesudvalg

Det landskabelige hovedgreb trækker byrummet helt ned til havnen, inviterer indenfor, åbner sig op mod omgivelserne og fletter de nære landskabelige omgivelser sammen.

Den eksisterende skovkarakter i området vest for lystbådehavnen flettes sammen med fælleden mod nord-øst i en samlende grøn havnepark. De eksisterende urbane faciliteter (skateranlægget og trænings-pavillonen) kobles på ankomsstrøget, der således binder vandet og byen sammen i en grøn havnepark.
Fra ankomsten via Kalvøvej åbner landskabet sig op og horisonten kommer til syne i hjertet af det nye Maritime Center i Frederikssund.

Horisonten, duft af saltvand og højstammede fyrretræer, græsser og lave blomstrende strandvækster fortæller, at nu er man kommet til Frederikssund Maritimt Center.

I hjertet af det nye maritime center etableres et attraktivt byrum, der indbyder til ophold, leg og bevægelse, uanset om man er mangeårigt medlem af en klub, 'maritimt nysgerrig' eller blot kommer forbi på en gåtur.
En ny bred træbrygge i flere niveauer danner en kant langs vandet, som bliver udgangspunktet for de mange vandaktiviteter, der kommer, både for tilskuere, aktivt udøvere og de nysgerrige, der gerne vil prøve.
I rummet mellem de to bygninger dannes en plads med grønne øer, der skaber rum til både leg og ophold, med niche-skabende beplantning og enkelte højstammede træer, der giver skygge.

Situationsplan_1.2000_Vision
4
Landskabsplan
V-H1-05 – Stueplan straight building
V-H1-06 – Stueplan straight building
2

BÅDHUS
Bådhuset indeholder både frostfri, overdækkede og opvarmede arealer, men facaden behandles som udgangspunkt identisk. Hvor bygningen 'kun' er en overdækning, er listerne monteret som en simpel afskærmning, der tillader lys og luft at trænge igennem. Ved de frostfri og opvarmede funktioner beklædes listerne på en isoleret ydervæg eller foran vinduer som faste partier eller skodder. I begge tilfælde er listerne let hævet fra terræn og ikke eksponeret mod terræn. Facaden består primært af en række store porte og døre, der kan åbne bygningen op mod både vejen og vandet.

Det lange bådhus aftegner sig som en streg i landskabet.
Fra vandsiden vil taget fremstå som en markant, næsten svævende, linje.
Facaden vil være evigt foranderlig alt efter aktivitetsniveau og antallet af åbne døre og porte og bådenes farver inde i bygningen.

HOVEDHUS
Hovedhuset fremstår med en nordvendt funktions-kerne i samme listebeklædning som bådhuset. Udover den træklædte kerne består facaden primært af store glaspartier for at tillade udsyn over havnen, de rekreative arealer mellem bygningerne og mod bådhuset.
Vinduesrammer, sprosser og gående partier er også udført i træ. Intentionen er at sydfacaden kan åbnes helt op, så café og multihal kan indtage arealet foran bygningen i sommerhalvåret.

Maritimt Center, Frederikssund

Status: Konkurrenceforslag
Program: Bygning og Landskab
Bygherre: Frederikssund Kommune
Støtte fra: Lokale og Anlægsfonden
Totalrådgiver: Sweco Architects, Spektrum Arkitekter
Underrådgivere: Sweco
Sted: Frederikssund
År: 2023
Billedekreditering: Sweco Architects, Spektrum Arkitekter